
Ψυχολογικές συνέπειες της πανδημίας
Όποιος θεωρεί ότι μπορεί να φανταστεί ποια θα είναι η επόμενη μέρα της πανδημίας, θεωρώ ότι πλανάται πλάνην οικτρά ή έχει μεγάλη αυτοπεποίθηση. Έχουμε να αντιμετωπίσουμε ένα πρωτόγνωρο γεγονός στις γενιές μας, κάτι που έχει να γίνει από το 1918 με την πανδημία της Ισπανικής γρίπης. Οι σύγχρονες κοινωνίες δεν ήταν προετοιμασμένες να αντιμετωπίσουν ένα τόσο μεγάλο γεγονός ούτε και υπήρχε προηγούμενο στην εποχή μας. Στις μέρες μας έχουμε περισσότερες μετακινήσεις λόγω αεροπορικών ταξιδιών αλλά και πιο ανεπτυγμένη ιατρική κοινότητα, απόδειξη ότι σε λιγότερο από ένα χρόνο βρέθηκε το εμβόλιο και όχι μόνο από μία εταιρεία αλλά από περισσότερες. Ο μόνος που πρόβλεψε την πανδημία είναι ο Bill Gates το 2015, που σε ένα φόρουμ για το περιβάλλον είπε ότι οι επόμενες μεγάλες προκλήσεις της ανθρωπότητας είναι οι πανδημίες και η κλιματική αλλαγή.
Οι ψυχολογικές επιπτώσεις στους ανθρώπους έχουν να κάνουν με την προσωπικότητα του κάθε ατόμου. Άνθρωποι μη κοινωνικοί, μοναχικοί, απομονωμένοι δεν θεωρούμε ότι αντιμετωπίζουν και μεγάλο πρόβλημα. Το πρόβλημα εντοπίζεται στο μεγαλύτερο μέρος των ανθρώπων που έχουν κοινωνικότητα και περισσότερες επαφές με άλλους ανθρώπους. Ξαφνικά αυτοί οι άνθρωποι βρέθηκαν να κινδυνεύει η υγεία τους, να μην μπορούν να δουν αλλά και να αγκαλιάσουν συγγενείς και φίλους και να θεωρείται ένοχο το να κάνουν μια κοινωνική συγκέντρωση στα σπίτια τους. Ξαφνικά ο άνθρωπος βρέθηκε απομονωμένος χωρίς κοινωνική ή επαγγελματική ζωή τις περισσότερες φορές, μιας και επικράτησε η τηλεργασία και χωρίς δυνατότητα εξόδων ή διαφυγής με ένα ταξίδι.
Η βασική αιτία της κατάθλιψης είναι η λέξη απώλεια και εδώ βλέπουμε ότι πολλοί άνθρωποι έχασαν σχεδόν τα πάντα κοινωνική, προσωπική και επαγγελματική ζωή. Η κλινική κατάθλιψη ή μάλλον τα καταθλιπτικά συμπτώματα επικράτησαν στην καθημερινή ζωή του ανθρώπου και δεν είναι τυχαία η αύξηση των αντικαταθλιπτικών στα φαρμακεία όλης της γης. Ταυτόχρονα μαζί με την κατάθλιψη υπάρχει και η λέξη απειλή που συνεπάγεται άγχος. Το ίδιο το άτομο απειλείται με ασθένεια αλλά και να μεταδώσει τον ιό σε προσφιλή του πρόσωπα αν νοσήσει ο ίδιος.
Άρα αυτό που βλέπουμε να επικρατεί είναι τα αγχώδη και τα καταθλιπτικά συμπτώματα τα οποία επιφέρουν διάφορες εξαρτήσεις. Όπως δείχνουν τα ιικά λύματα έχουν αυξηθεί οι καταχρήσεις από το αλκοόλ αλλά και από ναρκωτικές ουσίες κατά 80% σύμφωνα με τις επίσημες μετρήσεις. Παράλληλα με τα παραπάνω έχει επικρατήσει ο φόβος και ο τρόμος από μπερδεμένες ανακοινώσεις ειδικών οι οποίοι καταθέτουν τις προσωπικές τους απόψεις ως επίσημες. Θα κλείσουν τα σχολεία- δεν θα ανοίξουν τα σχολεία, θα ανοίξει το εμπόριο- θα κλείσει το εμπόριο. Η εστίαση πεθαίνει και όλα τα παραπάνω αποτελούν μαζί ένα εκρηκτικό κοκτέιλ. Έτσι οι άνθρωποι φοβισμένοι και τρομαγμένοι προσπαθούν να βιώσουν την καθημερινότητά τους.
Υπάρχει όμως και η αισιόδοξη πλευρά αφού το εμβόλιο βρέθηκε και οι επιστήμονες πειραματίζονται σε πολλά νέα φάρμακα για τον κορονοϊό. Αργά ή γρήγορά η ζωή θα επανέλθει στην πρότερη κανονικότητα και η λέξη που ταιριάζει στην περίοδο είναι η υπομονή. Είναι καλό οι άνθρωποι να αναστοχαστούν την ζωή τους, να δουν τις επόμενες κινήσεις τους προσωπικές, επαγγελματικές αλλά και οικογενειακές. Να σχεδιάσουν το μέλλον με λίγα λόγια. Οι μοναχικές ώρες της καραντίνας προσφέρονται για αναστοχασμό. Μεγάλη προσοχή στην υπερβολική κατανάλωση φαγητού που συνεπάγεται αύξηση βάρους, στην συμπεριφορά στα άλλα μέρη της οικογένειας αν υπάρχουν αλλά και στον έλεγχο των εξαρτήσεων ειδικά του αλκοόλ αλλά και του καπνίσματος. Η επόμενη μέρα μας θέλει όλους εδώ υγιείς αλλά και πιο δυνατούς.